VIERINGEN

zo24 mrt 2019 10:00 ,Oculids. N.L.M. Vlaming
ma25 mrt 2019 19:30 ,Annunciatieds. Otten
zo31 mrt 2019 10:00 ,Laetareds. OttenSchrift & Tafel
zo07 apr 2019 10:00 ,Judicads. J. Plante

Overzicht vieringen >

ACTIVITEITEN

ma01 apr 2019 10:00 ,TorenpleinkerkLeesgroep Forum voor Katholiciteit

Activiteiten overzicht > Activiteiten toegelicht >

MUZIEK

Locatie is de Torenpleinkerk. Het gehele Muziekprogramma > Muziekprogramma toegelicht >

dec 22, 2018

Renovatie historische Torenpleinkerk

Torenpleinkerk_restauratieprojecten

Meer informatie:

 

tpk uitbreiding_achterzaal_LA

Het afgelopen jaar is intensief gewerkt aan de voorbereidingen van het renovatie programma van de Torenpleinkerk. Centraal stonden de drie deelprojecten die verder zijn uitgewerkt en vormgegeven. Een belangrijk element is ook het verhogen van de duurzaamheid van het gebouw zelf en het gebruik daarvan.
Dit jaar wordt een belangrijk jaar, waarin een groot deel van de projecten gerealiseerd zal gaan worden.
De doelstelling is om na de zomer de grote bouwkundige veranderingen te hebben gerealiseerd.

De drie grote deelprojecten zijn:

restauratie_batz-orgel renovatie_kerkzaal uitbreiding_achterzaal_binnen

Begin januari heeft het historische Bätz-orgel uit 1809 voor het laatst geklonken. Een gespecialiseerde orgelbouwer (Hans van Rossum uit Wijk & Aalburg) zal op een vakkundige wijze het orgel restaureren en het groot technisch onderhoud plegen. Tijdelijk zullen de kerkdiensten begeleid worden met het kist-orgel.

Zondag 23 december 2018 is er een voorlichting geweest over de voortgang van de deelprojecten, de project financiering en het gerelateerde fondsenwervingsprogramma. Door de architect (Gert Grosfeld) en voormalig adviseur Bouw & Restauratie Kerken (ds. Hans Uytenbogaardt) zijn inspirerende presentaties gegeven over de wijzigingen, het materiaalgebruik en de kleurstelling van de ruimtes. Dit met als uitgangspunt het waarborgen van de zogenaamde ‘zielskleur’ van het gebouw. Ook zijn de extra functies van de achterzaal toegelicht en het liturgisch perspectief van de kerkzaal renovatieplannen.
Per project is ook de financiering aan de orde gekomen. In de komende jaren zal een extra beroep worden gedaan op de gemeenteleden, om zowel in financiële zin, als in participatie deel te nemen aan deelprojecten en/of fondsenwerving.
De hoge opkomst en positieve betrokkenheid van de aanwezigen geeft veel vertrouwen voor komende maanden om als Torenpleinkerk de ambitieuze renovatieplannen voor een groot deel te kunnen realiseren.

De Gemeente Utrecht is in beginsel akkoord met de opzet van de plannen, het monumentale karakter en het behoud van het historisch perspectief van de Torenpleinkerk. Op korte termijn wordt ook en duurzaamheidonderzoek uitgevoerd die deels door de Gemeente Utrecht wordt gesubsidieerd om het kerkgebouw op een duurzame wijze klaar te maken voor de toekomst.

Samenvattend: een bijzondere opdracht voor dit jaar en een spannende weg voor onze Gemeente. Maar vooral  heel positief en inspirerend. Wij mogen (ver)bouwen aan een eeuwenoude monumentale kerk in het hart van Vleuten. De komende weken zullen de plannen van de fondsenwerving verder worden uitgewerkt.
Alle suggesties zijn welkom.

Namens programma team Renovatie TPK
Martijn Minkenberg